Quantcast
Channel: Patrimonio Industrial Arquitectónico
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5788

Forum Patrimonio Industrial Amctaic. Els espais no-construïts en les fabriques textils: Can Ricart.

$
0
0

Charla a cargo de Montserrat Villaverde, historiadora de arte y profesora de la Escuela de Arquitectura Superior La Salle.

*Conferencia online mediante aplicación ZOOM.

Fecha: 15 de junio de 2020 a las 18:30 horas.

*Actividad gratuita.
Coordinado por Assumpció Feliu i Torras

Imagen del anuncio del forum
El 14 de març de 1853 Jaume Ricart trasllada la fàbrica destinada a l’estampat de teixits de cotó del Raval de Barcelona, al terme de Sant Martí de Provençals. Jaume adquirí a Francesc Alsina i a Bartolomé i Mariona Rovira dues parcel·les de terra campa ubicades a Sant Martí. La primera finca formava part de la hisenda dels Llimonet. La segona estava situada entre la carretera reial que conduïa a Mataró i la sèquia anomenada Madriguera. Ricart es va comprometre a millorar aquells terrenys amb la construcció de diversos edificis destinats a la indústria, i a invertir-hi una alta quantitat de diners. El mes de juliol del mateix any Jaume Ricart encarregà a l’arquitecte Josep Oriol Bernadet la realització del projecte per a l’edifici de la nova fàbrica d’estampats.

El 25 de juny de 1862 la societat “Jaime Ricart e Hijo” adquirí a Francisco Alsina una parcel·la de terreny situada al sector més oriental de la finca dels Ricart. La compra efectuada incloïa les diverses sèquies que envoltaven la parcel·la. Amb la compra d’aquesta parcel·la es va constituir definitivament els límits del terreny en el que es va desenvolupar la fàbrica i va ser el mestre d’obres Josep Fontserè i Mestres, l’encarregat del projecte d’ampliació.

Els edificis fabrils ocupaven aproximadament el 30 % de la fàbrica. La resta eren espais destinats a la circulació, espais de representació, espais verds amb diferents tipus de jardins, etc.  Aquests espais no construïts, decisius pel funcionament de la fàbrica, són actualment un dels valors fonamentals del conjunt, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2008.

Para confirmar asistencia podéis escribir o llamar:
secretaria@amctaic.org
93 780 37 87

Más información de la jornada.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 5788

Trending Articles